Cranio-sacraal therapie

 

De Cranio-sacraal therapie (Cranio) is een niet-manipulatieve methode ter bevordering van ontspanning, bewustwording, pijnvermindering, loslaten van onnodige spanningen en stress. Het is een professionele vorm van beweegzorg, waarbij zowel fysieke als emotionele klachten lichaamsgericht worden behandeld. Cranio werkt aan de gezondheid van de individuele mens. Tijdens de sessies is de aandacht gericht op de hele mens en niet enkel op symptomen..

Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door een bindweefsel-structuur. Door middel van lichte aanraking en contact maken met het bindweefsel en het cranio-sacraal ritme ontstaat een diepe vorm van ontspanning ter bevordering van opheffen van spanningen en blokkades, innerlijke rust, en het stimuleren van het zelfherstellende vermogen van het lichaam.

Het Cranio-sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg met er omheen zeer sterke en taaie vliezen, waartussen het hersenruggenmergvocht ritmisch beweegt (cranio-sacraal ritme). Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van de schedel (cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel.

Cranio is ontstaan vanuit de osteopathie. De Amerikaanse osteopaat W.G. Sutherland heeft het belang van het systeem onderkend en is verantwoordelijk voor de meeste technieken die vandaag nog worden gebruikt. Het is in de jaren zeventig in de Verenigde Staten verder ontwikkeld door de osteopatisch arts John E. Upledger.

Voor wie

Cranio is voor iedereen aan te bevelen. Het nodigt het lichaam uit om weer zoveel mogelijk te gaan functioneren zoals het bedoeld is en stimuleert het zelfherstellende vermogen. Ook zonder concrete klachten kan behandeling worden aanbevolen ter bevordering van diepe ontspanning, innerlijke rust en algehele welbevinden. Bij de Cranio is de aandacht gericht op de hele mens, en niet enkel op symptomen.

Behandeling

Er wordt gewerkt met een lichte aanraking. U kunt uw eigen (gemakkelijk zittende) kleding aanhouden. Alleen de schoenen gaan uit en eventueel riem, sieraden en contactlenzen worden af/uitgedaan.

Cranio bij Post-Covid klachten

Eén op de vijf mensen die Corona hebben gehad, lijkt te maken te hebben met Post-COVID klachten ook wel PASC (Post-Acute Sequelae of SARS-CoV-2 Infection). Lees hierover verder op de website van Cranio-Nederland.

Ervaringen van clienten

Van beter willen zingen naar aandacht voor het geheel. Mijn zangdocente attendeerde mij op de invloed van mijn lichaamshouding op -in dit geval- de zangprestaties. Hier startte mijn zoektocht naar wat ‘bodywork’ voor mij zou kunnen doen. Ingrid introduceerde mij op haar geduldige en professionele manier tot de Cranio-sacraal therapie en Alexandertechniek. De sessies openden mijn ogen voor de hechte verbinding tussen lichaam en geest. De hernieuwde kennismaking met mijn lichaam heeft in mijn leven meerdere zaken in gang gezet. Ik kan het iedereen aanraden.

Jeroen

consultant

Vanwege ernstige RSI-klachten (pijn in nek, schouders, arm, krachtverlies en een verstoorde fijne motoriek) ben ik begonnen met Cranio-sacraal therapie en Alexandertechniek. Door mijn klachten raakte ik langdurig in de ziektewet en kon ik mijn passie, volleyballen, niet meer op hoog niveau beoefenen.
De sessies hebben mij doen ervaren dat er een hoop onnodige spierspanning in mijn lijf aanwezig is die mijn bewegingsvrijheid jarenlang ongemerkt heeft beperkt. Na een aantal sessies ervoer ik bewegingen met mijn nek/hoofd waarvan ik niet eens meer wist dat die mogelijk waren. De natuurlijke vrije bewegingen in het lichaam kwamen steeds meer terug en de pijnklachten werden steeds minder.
De dagelijkse ‘actieve ligprocedure’ is een moment van rust en bewuste aandacht voor mijn lichaam. Het werkt bij mij als een soort meditatie, waardoor ik ook rust in mijn hoofd krijg.
Angela

manager

Wil jij een Cranio sessie in Amsterdam of Rotterdam?

Boek dan hieronder jouw afspraak.