Alexander Techniek

 

“Alles wat we doen, denken of voelen, wordt omgezet in spierspanning.” (F.M. Alexander)

De Alexandertechniek is een praktische en effectieve methode, waarbij we ons bewust worden van onnodige spierspanning en ongewenste houdings- en bewegingspatronen. Met de Alexandertechniek leren we deze gewoontepatronen te herkennen en te stoppen en leren om efficiënter gebruik te maken van onze natuurlijke balans en coördinatie in alle activiteiten van het leven.

Ons lichaam beschikt over een verfijnd reflexsysteem dat, als het niet wordt verstoord, zorgt voor een moeiteloze balans en coördinatie bij alles wat we doen. Onbewust opgebouwde en tot gewoonte geworden spanningspatronen kunnen de werking van dit systeem verstoren. De Alexandertechniek zet een bewustwordingsproces in gang, waarbij we terugkeren naar een vrijer en weer organisch functioneren.

Alexander Techniek werkt gunstig bij o.a.

  • Rugpijn | Nek- en schouderklachten | Klachten aan het bewegingsapparaat
  • RSI (Repetitive Strain Injury) / KANS | Chronische pijn, muisarm, Fibromyalgie
  • Herstel na blessure | Lichaamshoudingsproblemen | Stressmanagement
  • Zwangerschap | Persoonlijke groei / levenskwaliteit
  • Bij beoefening van toneel, muziek en dans
  • Bij hobby en sport

Voor wie?

De Alexandertechniek kan voor iedereen waardevol zijn en het leren van de techniek is niet aan leeftijd gebonden. De techniek werkt zowel preventief als bij herstel. Je kunt voor de Alexandertechniek kiezen bij verschillende lichamelijke en emotionele klachten. Maar ook bij het aanleren of verbeteren van vaardigheden is de techniek een goede keuze.

 

Video: Lessen in de Alexandertechniek hebben een duidelijk positief effect bij chronische RUGKLACHTEN, dat ook op lange termijn nog aantoonbaar is. Dit is o.a. aangetoond in een wetenschappelijk onderzoek (2008) dat is gepubliceerd in het tijdschrift British Medical Journal.

Ervaringen van clienten

Toen ik met Alexander Techniek startte, wilde ik heel graag begrijpen wat ik precies aan het doen was en waarom. Ik vond het lastig om niet te veel mijn denken in te zetten en mijn lichaam gericht te sturen. Van Ingrid leerde ik juist om mijn lichaam meer met rust te laten en te vertrouwen op het natuurlijke herstelvermogen ervan. Pas toen ik de oefeningen op me af liet komen, ontstond er verandering. En na een tijd verdwenen mijn nek- en schouderklachten. Soms kwamen ze weer op, maar dan was ik in staat om dat gebied weer te verzachten, in plaats van heel hard te willen en te werken om de spanning daar weg te krijgen. Sindsdien voelen mijn nek en schouders ook echt ‘vrij’, zelfs de diepere spanning die ik daar heel lang heb gevoeld. Ingrid is een erg prettige therapeut die je snel op je gemak laat voelen, en je op een prettige en invoelende manier begeleidt tijdens het proces.

Samira

psycholoog, journalist

Na mijn eerste MS schub (Multiple Sclerose), waarbij mijn volledige rechterkant uitgevallen was, wilde ik, als ondersteuning van mijn revalidatie, een techniek leren waarbij mijn hoofd en lichaam weer zouden samenwerken als een geheel. En dat is gelukt! Door de Alexandertechniek heb ik meer lichtheid, soepelheid en evenwicht in mijn bewegingen gekregen en dat voel ik in mijn hele lichaam. Mijn lichaam is meer dan ooit in balans en bewegen, voelt weer vrij.

Margreet

kunstenares

Wil jij kennismaken met de Alexandertechniek?

Boek dan hieronder jouw introductiesessie.

De Alexandertechniek is ontwikkeld door Frederick Matthias Alexander (1869-1955), die ontdekte dat er een natuurlijke relatie is tussen hoofd, nek en rug en hoe deze relatie van invloed is op ons algehele functioneren. De techniek wordt al meer dan honderd jaar onderwezen in privé-praktijken, sport- en gezondheidscentra, en in theater-, muziek- en dansonderwijs.

 

“Hoewel niemand zal beweren dat de Alexandertechniek alles kan helen, bestaat er geen twijfel over dat zij diepgaande en gunstige effecten heeft, zowel op het geestelijke als lichamelijke vlak.” (Prof. Nicolaas Tinbergen)

De Nederlandse etholoog en Nobelprijswinnaar Nikolaas Tinbergen (1907-1988) won in 1973 de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde. Een gedeelte van zijn aanvaardingstoespraak wijdde hij aan de Alexandertechniek. In deze video is het gedeelte over de Alexandertechniek te zien. Nikolaas Tinbergen praat over de ontdekkingen van F.M. Alexander en over de voordelen die Tinbergen en zijn vrouw ervaren hebben van hun lessen in de Alexandertechniek.

Hoe kan jij de Alexandertechniek toepassen

bij al je dagelijkse activiteiten, werk, hobby en sport?